Dr Łukasz Stachnik z Uniwersytetu Wrocławskiego, uczestnik projektu RAW, uzyskał finansowanie projektu pt. „e-microNUT Chemical and morphological properties of glacier-derived amorphous minerals bearing bio-essential micronutrients (High Arctic)”, który będzie realizowany od listopada 2022 do marca 2023 w ramach działań sieci Electron and X-ray microscopy Community for structural and chemical Imaging Techniques for Earth materials (EXCITE) finansowanej z programu Horyzont 2020.
Naukowcy z Instytutu Geofizyki PAN, Instytutu Oceanologii PAN i Uniwersytetu Wrocławskiego ramach projektu „RAW – Recesja i Więdnięcie” – Jaki jest wpływ recesji lodowców z uchodzących do morza do lądowych na morską produkcję biologiczną i biogeochemię morza w Arktyce?” przeprowadzili szereg pomiarów podczas tegorocznych letnich prac badawczych w Arktyce.
Dr Vineet Jain, uczestnik projektu RAW, wziął udział w wydarzeniu International School on Integrated Environmental Studies in the Arctic (INES), które odbyło się w Instytucie Oceanologii PAN w dniach 26-30 września 2022 roku.
Pierwszą połowę września naukowcy z projektu RAW spędzili aktywnie, uczestnicząc m.in. w całorocznych pomiarach warunków fizykochemicznych w zatokach fiordu Hornsund na Svalbardzie.
15 sierpnia zespół badawczy projektu RAW rozpoczął prace naukowe na Svalbardzie. W ciągu tygodniowego rejsu badawczego na pokładzie jachtu Azimuth udało się praktycznie w pełni wykonać zaplanowane pomiary terenowe. Pomimo słabej pogody było to możliwe dzięki owocnej współpracy dwójki członków załogi jachtu oraz piątki wykonawców naukowych.
W drugiej połowie czerwca trzech naukowców pracujących w ramach projektu RAW – mgr Meri Korhonen, dr Oskar Głowacki i dr hab. – Mateusz Moskalik wyruszyła na prace pomiarowe na Spitsbergen.
Meri Korhonen, uczestniczka zespołu projektu RAW, przyjechała do Wrocławia pomóc pracach niezbędnych do przeprowadzenia badań pierwiastków śladowych zawartych w wodzie i na powierzchni cząsteczek zawiesiny.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.